Урош Јанковић: Уверен сам ће поступак потврдити моју невиност

Обраћање Уроша Јанковића на ванредној конференцији за новинаре

Поштовани новинари,

због оптужби које ми се стављају на терет и због бројних сензационалистичких натписа у медијима, а уверен у сопствену невиност, одлучио сам да се обратим јавности.Грађани Србије су на један спектакуларан начин обавештени да је у понедељак 7. новембра ухапшен високи функционер ДСС Урош Јанковић, који је како сте „незванично сазнали“, само не знам од кога, ухапшен. Неки су писали да сам ухапшен због доделе спорног државног земљишта голману Стојковићу, неки су писали због малверзација са земљиштем, неки су ставили у наслов „Јанковић ојадио Стојковића за 350.000 евра“, а они најпомпезнији су ставили наслове „Јанковић преварио и Стојковића“! Па шта то значи, да сам варао небројено пута па сам сада преварио и Стојковића. Огромни натписи „ПРЕВАРАНТ“,„МУЉАТОР“, качене су моје породичне слике скинуте са фејсбук профила…

 

Никада нисам злоупотребио положај и доделио Стојковићу државну земљу, а камоли исту или било коју другу продао. Никада нисам узео мито, нити сам део било које преварантске групе. У медијима је објављено да сам узео коверту са новцем у ресторану, а истина је да сам одбио да узмем било какав новац и о томе постоји видео и аудио снимак.
Зашто се то писало и на такав помпезан начин? Зато што народ онда реагује на начин, е нека су га ухапсили докле више да нас краду. То је лаж. Неко је умислио или му је презентовано да је уловљена „крупна зверка“, па ко вели ајде сад да га черечимо, дуго нисмо имали ту прилику.
Моја породица и моја деца су заједно са мном стављени на стуб срама. Ја вас питам, да ли је то професионално новинарство, част изузецима? Ја сам само један обичан човек који је у политику ушао 1999. године и који за 17 година чланства у ДСС немам нити једну политичку мрљу. На последњим изборима на којим је странка освојила  5%, ја сам на своје име као носилац листе на Чукарици освојио скоро 10% баш због свог начина на који сам обављао своју функцију.
Ако желимо праведну, јаку и уређену Србију онда се овакве ствари не раде. Оно што се у криминалистици назива „савршен злочин“ то се у мом случају може назвати „савршен медијски линч“.
Из принципијелних разлога, упркос штети коју сам претрпео, нећу тужити никога ко је све ово време и на овакав начин извештавао о мом хапшењу, нека свакоме служи на част учињено.
Такође, из принципијелних разлога одлучио сам да ставим странци на располагање све страначке функције које обављам док се поступак који се против мене води не заврши. На овај начин желим да скинем неоправдан терет који је стављен Демократској странци Србије како би странка била сатанизована и ослабљена.
Зашто кажем да су разлози пре свега принципијелни? Уверен сам да ће правосудни органи у законском поступку потврдити моју невиност. На овај начин желим да скинем притисак са тужилаштва и суда, јер сам ја за јавност кроз медије, већ осуђен и јако је тешко после оваквог извештавања о мени да суд заузме неутралан став.
Ја ћу се у политику вратити, јер сматрам да Србији требају часни и поштени људи, а до тада се више нећу јавно оглашавати.
Вама се без обзира, захваљујем на свему, јер сам прошао још једну велику школу у свом животу … а можда није ни до вас … можда овде има и нечег другог.