Подржавамо скуп у Новом Саду

Демократска странка Србије подржава скуп у Новом Саду најављен за петак под називом „Стоп разбијању Србије“

и та странка је данас затражила да председник војвођанске владе Бојан Пајтић поднесе оставку због сепаратистичких изјава, као и да се распишу избори у Војводини.

Потпредседница ДСС Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да ДСС у потпуности подржава тај народни скуп, који је, како је истакла, прилика да се створи један национални и грађански блок против даљег распада и растурања Србије.

Рашковић Ивић је на конференцији за новинаре истакла да ДСС захтева да Пајтић поднесе оставку и да буду расписани избори „јер је једино одржавање избора спас да Војводина из Србије не изађе“.

Она је навела да ДСС подржава све разлоге омладинских удружења, студената и синдиката, који су већ најавили за петак велики протестни скуп у Новом Саду под називом „Стоп разбијању Србије“.

Разлози за одржавње тог скупа, како је казала, су Пајтићева декларација, нарушена економија и растуће сиромаштво у Војводини и криминал, који је, како је оценила, досегао огроман ниво.

„Пајтић својом декларацијом жели да сепаратизам прогласи званичном политиком покрајинске власти. Његова изјава да је Војводина вољом грађана у саставу Србије је опасна, јер то значи да уколико грађани одлуче да она то више не буде онда неће ни бити. То је најстрашнија претња сепаратизмом која је икад дошла из Војводине и треба јој се супроставити“, рекла је Рашковић Ивић.

Она је додала и да се у Пајтићевом иступању познаје рукопис међународног фактора истог оног, како је навела, који је Србију частио улитиматумом „па се са правом можемо запитати да ли је и Пајтић део тог истог ултиматума“.

Рашковић Ивић је навела и да је Војводина дошла на просјачки штап након 12 година власти Демократске странке, чији је Пајтић заменик председника, и да је распродата војвођанска земља, огромно сиромаштво и незапосленост, а криминал у страховитом порасту.

Рашковић Ивић је на почетку конференције за новинаре изразила саучешће породицама жртава злочина у Великој Иванчи, као и грађанима Велике Иванче и грађанима целе Србије.

„То је злочин који се заиста тиче свих нас и сви смо дубоко потресени. Нека жртавама господ да рајско насеље и да се овакве ствари више никад не понављају у Србији“, рекла је Рашковић Ивић, која је по струци психијатар.

Рашковић-Ивић је нагласила да Демократска странка Србије подржава данашњу јавну расправу о раду међународних ад хок трибунала за ратне злочине и сматра да је Трибунал у Хагу одавно изгубио легитимитет, изјавила је потпредседница ДСС Санда Рашковић Ивић.

„Треба поново ставити на сто све хашке пресуде и уопште оснивање хашког Трибунала као таквог, а за будућност и оснивање свих таквих ад хок судова који нису ништа друго него најобичнији политички судови“, рекла је на конференцији за новинаре Санда Рашковић Ивић.


Она је оценила да је Трибунал у Хагу одавно изгубио легитимитет и постао суд за Србе односно инструмент оног дела међународне заједнице који би Србију да понизи и да јој бакљу жлочиначког и геноцидног народа.

„Излишно је говорити да су Срби, рецимо за Сребреницу у којој се свакако десио злочин, добили преко 1.000 година затвора, а за српску Сребреницу није изречен ниједан једини дан затвора, а доказано је да је убијено 3.500 људи са именом и презименом и у једном дану протерано 280.000 људи из Хрватске“, казала је Рашковић Ивић.

Она је указала да је ослобађање хрватских генерала Анта Готовине и Младена Маркача и бившег команданта ОВК Рамуша Харадинаја увреда за Србију.

„О томе треба проговорити и томе треба стати на пут“. навела је потпредседница ДСС.