Милош Јовановић: ДСС није Вучићева конструктивна опозиција

Постоје граничне ситуације када питање реакције јавности није пресудно. Дубоко сам уверен да странка која дозволи да појединац, попут господина Вукадиновића, буде јачи од њеног председништва, не треба и не заслужује да постоји – каже у разговору за Данас Милош Јовановић, потпредседник ДСС и кандидат за председника те странке, одговарајући на питање да ли је нормално да се из странке искључује бивша председница која је ДСС поново увела у парламент.Да ли је највећи грех бивше председнице што одбија да спроведе одлуку Председништва о искључењу Ђорђа Вукадиновића из посланичког клуба, јер, како каже, никада није секла главе и неће ни сада?

– Није овде реч о сечи глава, већ о озбиљном политичком неслагању и чињеници да господин Вукадиновић прилично брутално и крајње недобронамерно и неосновано напада ДСС и његово руководство. Одлука о његовом искључењу је донета гласањем уз потврдне гласове свих присутних осим Санде Рашковић Ивић. Заиста не схватам како неко може да види одсуство демократичности у одлуци која је већински донета.

Тражите од Вукадиновића да врати мандат, а знате да му по закону припада и да не постоји начин да га избаците из клуба коме је својевољно приступио?

– Зато што се супротно одлукама ДСС непрестано залаже за договор о заједничком кандидату целокупне опозиције и зато што, у немогућности да искористи ДСС, води против њеног руководства изузетно некоректну, да не кажем прљаву, кампању. По принципу „држ’те лопова“ оптужује нас за оно што заправо он ради, покушавајући да од ДСС направи привезак неког новог ДОС-а. ДСС, као странка која ће наредне године обележити четврт века постојања, није и неће бити ничији привезак.

Нису ли преозбиљне оптужбе да Вукадиновић рекетира ДСС?

– Нико господина Вукадиновића није оптуживао за рекет. Само је изнета чињеница да је он тражио шестину новца који странка за своје функционисање прима из буџета, сматрајући да њему као једном од шест посланика са листе, припада поред посланичке плате и тај део буџетских средстава.

Има ли истине да је Вукадиновић параван за борбу између два крила ДСС, једно које је про-СНС и друго анти-СНС. Вас чак називају Вучићевим портпаролом?

– Не постоји никакво про-СНС крило у ДСС. Само постоји Вукадиновићева жеља, небројано пута јавно изнета, да се ДСС укључи у разговоре о заједничком кандидату целе опозиције за предстојеће председничке изборе.

– Да ли ћете из странке искључити и Славишу Ристића, посланика са Косова, и да ли ћете тако, након одласка Марка Јакшића, изгубити и последњу везу са Косовом, по чему сте били препознатљиви?

– Изгубити везу са Марком Јакшићем, уз дужно поштовање које према њему сви ми имамо, никако не може значити губљење везе с нашим убеђењима када је у питању Косово. Када је реч о Славиши Ристићу, сумњам да икоме пада на памет да га искључује. Иако се не слажемо са његовим ставом, разумемо зашто је он управо такав.

Због чега се Председништво ДСС толико труди да остане без посланичког клуба и са три невидљива самостална посланика?

– Председништво се само труди да наведени клуб заиста буде посланички клуб ДСС, а не клуб Ђорђа Вукадиновића.

ДСС се и до сада цепала по шавовима, а странку су напуштали они који су попут Андреје Младеновића и неких других, хтели сарадњу са СНС. Да ли су та разилажења имала сврху када и актуелни ДСС сарађује са напредњацима?

– За разлику од господе коју помињете, актуелни ДСС не сарађује са СНС, зато су и отишли. А што се сарадње на општинском нивоу тиче, тачно је да смо негде на власти са СНС, али негде и са ДС и свим осталим странкама у зависности од људи који раде у локалним срединама. Али не видим на који начин се из наведене сарадње може извући било какав закључак о опозиционом статусу неке странке. Не разумем како питање поправке асфалта или постављања киоска у Житишту или бандере у Новој Вароши, или Врачару где смо са СНС или опет Старом граду где смо са ДС може имате везе са државном политиком. Уосталом, такво питање се никада раније и није постављало. Данас очигледно неко жели да инструментализује наведено питање зарад озбиљнијих политичких циљева.

  Зар је баш било неопходно да правите коалицију, коју многи називају колаборација са СНС на Вождовцу и Врачару?

– То морате да питате Санду Рашковић Ивић, која је све те коалиције одобрила. Ја нисам учествовао у прављењу коалиција, нити ових које помињете нити било којих других. Тачно је само да питање локалних коалиција сматрам ирелевантним.

Има ли нешто што замерате премијеру Вучићу?

– Трагично је што је наставио политику Бориса Тадића и Демократске странке.

Да ли је преговарачки тим у Бриселу лоше преговарао око Трепче и које су наше могућности?

– Док смо на „Европском путу“ наше могућности у вези са одбраном Косова и Метохије су непостојеће. Исход тог процеса јесте наше прихватање сецесије Косова.

Да ли бисте, ипак, могли да подржите заједничког кандидата опозиције на председничким изборима?

– Не видим како је то могуће јер већи део опозиције представља опозицију само на папиру. Тадићу, Шутановцу или Чедомиру Јовановићу не смета Вучићева политика већ сам Вучић. Мене лично Вучић као такав не занима али се оштро противим његовој „безалтернативној“ политици. Реч је о дубокој разлици. Већи део опозиције жели промену власти само ради промене власти. Ми желимо промену власти ради промене политике.

  Да ли бисте прихватили Бошка Обрадовића за председничког кандидата?

– Тек нам предстоје разговори о заједничком кандидату патриотске опозиције.

Када ће Скупштина странке на којој би требало да будете изабрани за председника?

– Чим конституишемо одређен број одбора који тренутно функционишу у привременом стању како би обезбедили неопходан легитимитет будућем председнику странке, ко год то био.

Кажете да не можете да сарађујете са ДС, али заборављате да су вам та и неке друге странке опозиције помогле да након паузе уђете у парламент?

– Не заборављамо и захвални смо на тој принципијелној подршци. Увек ћемо бити спремни да тај дуг вратимо. Али ваљда Вам је јасно да се он никако не може вратити тако што ћемо се одрећи сопствене политике. Шта је ту толико компликовано за схватање?

Тврдите да су вам ДС и СНС подједнако удаљене?

– И за једне и за друге важи парола: „ЕУ нема алтернативу“. ДСС ту паролу не прихвата. Не видим шта је ту толико компликовано за схватање.

Постаје ли ДСС ипак још једна Вучићева конструктивна опозиција?

– Наравно да не.

Извор ДАНАС