Влада обмањује српску јавност о Еулексу

Званичници западних држава, које непосредно учествују у стварању лажне албанске државе на тлу Србије, разоткривају шта је права улога Еулекса:


•    26. новембра, на седници СБ на којој је легализована мисија Еулекс представница САД Розмари Ди Карло је саопштила да САД „захтевају од влада Србије и Косова да омогуће да се Еулекс распореди без одлагања на целој територији Косова. САД охрабрују косовске лидере да примене Ахтисаријев план и изграде мултиетничко друштво." На истој седници СБ пред ставник Италије је саопштио „да ће мисија Еулекс помагати косовској влади на стварању мултиетничке државе".
•    28. новембра, француско председништво ЕУ је саопштило да „поздравља подршку власти Приштине одличној сарадњи Еулекса и институција Косова на пољу правне државе".
•    5. децембра, помоћник америчког државног секретара Данијел Фрид је саопштио да „мисија Еулекс, у ствари, није статусно неутрална. Она ће у великој мери ојачати територијални интегритет Косова. Косовске институције су исказале мудрост прихватањем Еулекса. То је паметан избор и добар по недељивост и суверенитет Косова".
•    6. децембра, шеф мисије Еулекс Ив де Кермабон саопштио је: „Мој командни ланац је јасан, то је ЕУ. Ја ћу радити према овом јасном мандату и не примам наредбе од УН, већ од високог представника ЕУ Хавијера Солане".
•    8. децембра, Савет министара ЕУ је саопштио „да се на Косову морају оснажити институције правне државе", што недвосмислено сведочи да је за ЕУ Косово независна држава.
•    8. децембра, министар спољних послова Бернар Кушнер је саопштио да ће "пошто је више од 50 земаља до сада признало Косово као независну државу мисија Еулекс свакако примењивати законе Косова".
•    9. децембра, Високи представник ЕУ на Косову Питер Фејт саопштио је да са „размештањем Еулекса у области обезбеђивања начела правне државе, УНМИК неће више имати никакву одговорност".
•    9. децембра, француско председништво ЕУ је саопштило да је „циљ мисије Еулекс држава права", што значи да је званичан став ЕУ да је циљ мисије Еулекс прављење независне државе Косово.
•    9. децембра, високи званичник министарства одбране Немачке Кристијан Шмит саопштио је да „успостављањем Еулекса почиње да се примењује пакет међународног посредника Мартија Ахтисарија".
•    9. децембра, Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијер Солана је саопштио да питање признавања независности Косова од стране Србије као услова за европске интеграције представља питање које ће касније разматрати, јер „све замље са западног Балкана имају јасну европску перспективу" а „питање Косова је за каснију фазу овог процеса".
•    10. децембра, министар спољних послова Аустрије Михајл Шпинделегер је саопштио да је „циљ Еулекса да се успостави правна држава", дакле независно Косово, а да одустајање Србије од Косова министар спољних послова Аустрије „посматра као дугорочни процес који иде руку уз руку са приближавањем Србије Европи".
•11. децембра, министар спољних послова Велике Британије Дејвид Милибанд је саопштио да „размештање Еулекса омогућава Косову да крене напред на свом путу ка чланству у ЕУ", што је непосредна потврда да је за Велику Британију циљ Еулекса стварање независне државе Косово.